Transportoare mecanice

Despre transportorul elicoidal

Este un transportor mecanic, pentru solide, acționat cu ajutorul unui electromotor. El realizează transportul produselor pe orizontală sau pe un plan ușor înclinat (20°) și este alcătuit dintr-un jgheab în formă de U, în interiorul căruia se rotește suprafața elicoidală.

Se utilizează la transportul produselor solide granulare, pulverulente, bucăți mici sau pentru transportul produselor păstoase (pastă de carne, aluaturi de pâine, creme, lichide foarte vâscoase).

 

 Fig. 1.8 Transportorul elicoidal

 

 

Despre 

Este un transportor mecanic, pentru solide, acționat cu ajutorul unui electromotor. El realizează transportul produselor pe orizontală sau pe un plan ușor înclinat (20°). Elementul constructiv principal îl constituie un lanț gall înfășurat peste două role, una cu rol de transmitere a mișcării, iar cealaltă cu rol de întindere a lanțului.

Se utilizează pentru transportul prin împingere a produselor granulare sau pulbere prin jgheaburi fixe și pentru prinderea paielor și impurităților ușoare prin canalul de transport pentru sfecla de zahăr, cartofi, rădăcinoase.

 

Fig. 1.10 Redlerul

 

Despre

Este o pompă pentru lichide, fără elemente mobile, care realizează transportul pe baza energiei de poziție a lichidului de transportat. El este format dintr-un tub în formă de U și două rezervoare. Se folosește în industria alimentară pentru transvazarea unor cantități mici de lichid între două rezervoare.

 

Fig. 1.9 ElevatorulVideo

 


Exercitii

  1. Indicați grupa de transportoare în care se încadrează elevatorul.
  2. Precizați direcția de deplasare a materialelor cu ajutorul elevatorului.
  3. Precizați domeniul de utilizare al elevatorului, în industria alimentară.

Raspunsuri

 

  1. Este un mijloc de transport mecanic, pentru solide, cu acțiune continuă.
  2. Produsele sunt transportate pe verticală, de jos în sus.
  3. Se utilizează în fabricile de bere sau în mori, pentru transportul cerealelor la nivelele superioare ale secțiilor.

Despre

 

Este un transportor mecanic, pentru solide, acționată cu ajutorul unui electromotor. Ea realizează transportul produselor pe orizontală sau pe un plan ușor înclinat (20°), pe principiul aderenței acestora la o curea. În general, forma secțiunii benzii este dreaptă, dar în cazul transportului produselor granulare sau pulberi, forma secțiunii este concavă. Banda poate fi confecționată din diferite materiale, în funcție de domeniul de utilizare, astfel:

  • din împletitură textilă, în cazul benzilor folosite pentru transportul și modelarea aluatului de pâine;
  • din împletitură de sârmă, în cazul benzilor folosite în cuptoarele din panificație;
  • din tablă subțire din oțel inox, în cazul benzilor utilizate la tranșarea cărnii;
  • din cauciuc, în cazul benzilor folosite la transportul fructelor, legumelor, cerealelor și preparatelor din carne.

Fig. 1.7 Banda transportoare