Mașini de tăiat

Despre

Face parte din categoria mașinilor de mărunțit prin tăiere. Este folosită pentru mărunțirea în bucăți de dimensiuni medii sau mici. Mărunțirea se realizează sub efectul forțelor de tăiere ce apar între lama ascuțită a cuțitului stelat și sită. Se folosește în industria alimentară la mărunțirea cărnii pentru preparate și semipreparate.

 

Fig. 2.8 Masina de tocat carne Volf

 

Despre Sifon

Face parte din categoria mașinilor de mărunțit prin tăiere. Elementele care realizează mărunțirea sunt cuțitele bandă montate în lăcașuri speciale pe discul port-cuțite, la o distanță de 3-4 mm de acesta, creând astfel niște deschideri prin care trece produsul tăiat, luând forma lăcașului liber (rondele sau felii) și determinând în acest mod și grosimea bucăților tăiate. Este utilizată în industria conservelor de legume și fructe, pentru tăierea acestora în rondele sau felii.

 

 Fig. 2.7 Masina verticala de taiat legume

 

Despre

 

Materialele cu duritate mică sau care au consistență mare (fructe, legume, carne) nu pot fi mărunțite prin compresiune, lovire sau frecare. Mărunțirea acestora se realizează prin tăiere în mașini de tăiat. Elementul principal al mașinilor de tăiat este cuțitul, confecționat din oțel de calitate superioară. Produsele pot fi tăiate sub formă de: cub, rondelă, felie, tăiței etc.

 

 Fig. 2.6 Tipuri de cutite